Stacks Image 1365
Stacks Image 1063

Hva modulene innebærer

Skolens grunnutdannelse går over 5 moduler:

Modul 1: Kurset "Kommunikasjon & Motivasjon i frihet".
Modul 2: Kurset "Positiv bakketrening".
Modul 3: Teorikurset "Læringspsykologi og løsningsorientert trening".
Modul 4: Praktisk prøve med egen hest.
Modul 5: Trening av 3 hester i ulike oppgaver relatert til bakkearbeid.

Kurs du har deltatt på i løpet av de siste tre årene er godkjente. Mer informasjon om hver modul finner du nedenfor.
Modul 1: Kurset Kommunikasjon & Motivasjon i frihet
Kursinnhold
På dette kurset lærer du å lese hestens kroppsspråk og bruke ditt eget slik at hesten lettere forstår hva du vil. For eksempel vil du lære hvordan du får en hest til å følge med seg uten at du leier den i et tau. Du lærer hvordan din posisjon i forhold til hesten påvirker den, hvordan du fanger hestens oppmerksomhet og motiverer den til å ville være med deg.
Belønning
Når hester gjør hva vi ber om bør de få en belønning; da øker sjansen for at hesten vil gjøre det igjen. En belønning kan være alt fra ros til klapping eller godbiter, det må være noe hesten setter pris på. De aller fleste hester lar seg motivere av godbiter, problemet for mange er at hestene blir overivrige og mange er redde for at hesten skal bli nafsete, tiggete og generelt udregelige. På dette kurset lærer du hvordan du kan bruke godbiter og samtidig få en hest med gode manerer rundt mat, noe som er nyttig for alle uansett om man akter å bruke mat i trening eller ikke. Den samme øvelsen lærer også hester som liker å bite på ting til å slutte med det.
Dominans og lederskap
Hvordan bli hestens leder slik at du kan hjelpe den å roe seg ned når den er stresset eller redd og få den til å fokusere på deg. Hestene jobbes løse og ved å forstå hvordan hesters sosiale oppbygging egentlig er vil man finne ut hvordan man best kan hjelpe det enkelte individet. Dette skjer uten å jage hesten rundt i en rundpen, hester er samarbeidsvillige dyr om man bare forstår hva de egentlig forteller. Du vil lære om hesters dempende signaler og hvorfor disse er vesentlige for å unngå konflikter og misforståelser mellom hest og menneske.
Målsetning
Målsetningen vi har for hestene er å skape en balanse når vi jobber med den. Dette betyr at det skal være like lett å få hesten til å komme til deg som å få hesten til å gå fra deg. Det skal være like lett å få den til å gå til høyre som til venstre. Det skal være like lett å få den til å øke energien som å roe den ned.

Målsetningen vi har for menneskene er å lære oss å forstå hvordan hestene tolker vårt kroppsspråk, og bli bevisste på hva vi sier til den. De fleste gir motstridende signaler fordi vi ikke har lært hvordan vi skal drive uten å blokkere hesten. For å gi hesten en klar beskjed må vi lære å bli bevisst dens reaksjoner på våre bevegelser samt lære å tolke hestens intensjoner.
Modul 2: Kurset Positiv bakketrening
Trykk og ettergift uten stress og press
Den vanlige måten å lære en hest å gi etter for trykk er å påføre trykket og deretter øke dette til hesten gir rett respons. Dette er ikke bare en lite pedagogisk måte å lære hesten hva det riktige svaret er, det fører også til at hesten anser selve signalet som noe negativt selv etter at den forstår hva det betyr.

I dette kurset går vi gjennom hvordan man kan forklare for hesten hva et signal betyr uten å gjøre det ubehagelig for den; tvert i mot: ved å forklare den hva den skal gjøre uten å stresse den for deretter å belønne den for riktig respons lærer hesten mye raskere, husker svaret bedre og ikke minst, den vil anse signalet som noe positivt og dermed respondere med større glede og villighet.

Trykk og ettergift er vår aller vanligste signalgivning til hester når vi trener dem. Når vi rir bruker vi for eksempel skjenkler og tøyler som består i at vi legger på et trykk og gir etter når hesten svarer riktig, altså trykk og ettergift. Fra bakken bruker vi leietauet og igjen brukes trykk for å be hesten om å gå eller stoppe. Vi løfter hestens ben med et trykksignal, vi bruker trykksignaler i longering osv osv.

Å vite hvordan man forklarer og motiverer hesten disse signalene er en viktig nøkkel til å få en hest som ikke bare responderer med letthet og villighet, hesten vil også bli langt mer positiv til selve arbeidet vi ber den om å gjøre, noe som igjen fører til mindre stress og spenninger både for hesten og mennesket som håndterer den.
Øvelser for både hestene og deltakerne
I dette kurset vil du lære en del øvelser som du bruker til å lære hesten å svare for et lett trykk. Alle hester er unike og du vil se ulike øvelser på ulike hester slik at du kan tilpasse treningen til din egen hest. En viktig del av opplegget er at deltakerne skal gjøre øvelser med hverandre slik at man får trent på teknikkene før man skal gjøre dette med en hest.
Leiing og longering
De fleste hester som kommer til kurset kan allerede leies i leietau, likevel begynner treningen her. Leieøvelsene trener hesten til å følge mennesket med større oppmerksomhet og mennesket lærer hvordan de kan bruke disse øvelsene i situasjoner der hesten er distrahert og stresset. Dette er i stor grad basert på kroppsspråk, men nå med tauet på hesten i tillegg.

Longering tar leieøvelsene videre og målsetningen er å få hesten til å jobbe på en riktig måte uten innspenninger. Longering brukes både til å lære hesten stemmekommandoer i tillegg til å trene den til å gå i form og gjøre den mykere og sterkere.
Målsetning
Målsetningen vi har for hestene er å lære dem hvilken respons vi ønsker når vi legger på et trykk. Dette er ikke en naturlig respons for en hest, så man må forklare et trykk i mange ulike posisjoner og sammenhenger før hesten svarer på slike signaler som om det er en refleks. Det tar langt mer tid å trene inn disse responsene enn bare et par dager, men ved hjelp av øvelsene man lærer på kurset kan man jobbe videre på egenhånd og utvikle hestens respons og forståelse hjemme.

Målsetningen vi har for deltakerne er derfor å lære dem om øvelsene og forstå når man skal bruke dem og når man kan gå videre til neste steg i utdannelsen til hesten. I tillegg lærer man om innlæring av kommandoer og overføring fra et signal til et annet.
Modul 3: Teorikurset Læringspsykologi og løsningsorientert trening
Forstå hestetrening og motivasjon
På dette kurset lærer du teorien bak treningen, og hvorfor positiv forsterkning er så effektivt. Du lærer om psykologien som er relatert til trening og hvordan ulike metoder påvirker atferd og hvorfor. Teorien er lagt opp med praktiske eksempler og øvelser slik at du både får en forståelse for hvorfor hester reagerer som de gjør, hvordan du blir kvitt uønsket atferd og ikke minst hvordan du får hesten til å gjøre det du vil... med entusiasme!
Modul 4: Praktisk prøve
Vis at du har fulgt med i klassen :)
Den praktiske prøven innebærer at du trener din egen hest til å gjøre bestemte oppgaver som er relaterte til de tre første modulene i utdannelsen. Prøven dekker de tre første modulene, og det er opp til deg om du vil ta hele prøven på en gang eller om du vil ta en del om gangen. Dersom du ikke består alle øvelsene kan du ta disse ved en senere anledning.
Fleksibel prøveform

Hensikten med prøven er at du skal vite at du har forstått det du har lært på kursene, og prøven er laget for å hjelpe deg til å repetere det du har lært på en systematisk måte slik at du kan øve på hvert punkt hjemme med din egen hest. Når du skal ta prøven er det flere måter å gjøre dette på:

Treningshelg: Man kan ta prøven eller øve på de ulike prøvedelene på en treningshelg. Treningshelger er åpne for publikum, så man må tåle at andre ser på. Fordelen med å bruke en treningshelg er at man da har tre dager på seg til å ta prøven, så man kan fordele oppgavene over flere dager og få hjelp til de punktene man synes er litt vanskelige.

Prøvedag: Ellen vil sette opp prøvedager som bare er åpne for skolens elever, noe som vil være en fordel for alle som får litt prestasjonsangst. På en prøvedag vil du gå igjennom prøven med hesten din punkt for punkt og du får evalueringen med en gang.

Dersom det er noen punkter som ikke fungerer helt, kan du ta disse senere - man må ikke ta hele prøven på en gang. Du kan selv bestemme om du vil ta prøven for modul 1 og modul 2 samtidig eller hver for seg.
Prøvedagen kan også brukes til å øve på prøven dersom du ønsker hjelp med noen av punktene, og det kan være nyttig for deg å se på andre som skal ta prøven selv om du føler at du ikke er helt klar for å ta den selv.

Privatleksjon: Noen ønsker å ta prøven uten at noen andre ser på i det hele tatt, og da er en privatleksjon det beste alternativet. Disse kan man ta i forbindelse med et kurs eller prøvedag, enten før eller etter kurset.

Video: Dersom du bor langt fra steder der det blir satt opp andre alternativer kan du sende inn prøven på video. Ulempen er at du da ikke vil kunne få hjelp direkte, men for mange vil dette være en bra løsning. Dersom du har tatt prøven på for eksempel en prøvedag, men mangler godkjenning på noen av punktene, kan du også bruke video for å vise enkeltdeler av prøven.
Modul 5: Trening av 3 hester
Nå skal du vise at du kan løse problemer i praksis
Den femte og siste modulen i sertifiseringen som hestetrener innebærer at du skal trene 3 hester. Du skal legge opp en treningsplan for hver enkelt hest, og etter treningsperioden blir du evaluert. Treningen skal være basert på bakkearbeid, altså noe som ikke innebærer ridning, kjøring eller lange tøyler o.l. Hva treningen konkret skal fokusere på avhenger av den enkelte hestens adferd, alder og utfordringer, og dette vil også avgjøre hvor mange treningsøkter du vil trenge med hver enkelt hest og hvor ofte du skal trene den. Som utgangspunkt kan du regne med ca 20 treningsøkter fordelt over 4-5 dager i uken, men dette er noe du og Ellen finner ut av sammen.

Hestene du skal trene må ikke trenes samtidig, altså du kan velge om du vil trene den ene etter den andre, eller om du vil jobbe med to eller tre i samme periode. Du bør ikke bruke den samme hesten til flere treningsplaner siden det er viktig å jobbe med ulike individer. Treningsmålene må også være ulike for hver hest, igjen for å få varierte situasjoner.

Hestene du skal trene kan være dine egne hester eller du kan låne hest(er) av andre, og hvorvidt du trener hesten hjemme hos deg selv eller om du reiser ut til en annens stall er opp til hver enkelt. Opplegget blir tilpasset hva som fungerer best i praksis for hver enkelt person og hest.

Begynnelsen på modul 5:
Du begynner med en privatleksjon med Ellen, og dette bør ideelt skje på stallen der hesten skal oppholde seg under treningen. Dere legger opp en treningsplan basert på hva hesten viser at den ikke har lært. sammen og bestemmer hvor mange treningsøkter du skal ha med hver enkelt hest, og deretter er det opp til deg å jobbe med hesten. Hvor lang tid dette tar avhenger i første omgang på hvorvidt du skal evaluere en hest, eller om du har mulighet til å vise alle tre hestene du skal trene.

Avslutningen på modul 5:
Etter treningsperioden skal Ellen evaluere hvordan treningen har gått. Dersom målet var at hesten skulle for eksempel lære å laste, vil denne delen være at du viser at hesten ikke lenger har dette problemet.
Evalueringen
Evalueringen består i at Ellen ser på hesten for å hjelpe til med å finne et passende treningsmål som du skal jobbe mot. Disse vil handle om praktiske områder relatert til vanlig håndtering hesten kan fungere bedre.
For eksempel om hesten viser at den ikke løfter bena bra, ikke vil på hengeren, seperasjonsangst, er redd for å bli vasket, eller ikke leier godt osv.

Når du og Ellen har funnet en passende oppgave for hesten, lager dere en treningsplan. Du må skrive en liten treningsdagbok hvor du noterer hvilke dager du trener, hvor lenge, og eventuelt en liten kommentar om hvordan det gikk dersom det var noe spesielt som skjedde, i tillegg til eventuelle kommentarer om andre ting som kanskje har dukket opp.

Etter treningsperioden evaluerer Ellen hesten igjen på de tingene vi hadde som målsetning og ser hvordan hesten oppfører seg i de samme situasjonene. Det må ikke være perfekt, Ellen vil se hvordan du ha lagt opp treningen og hvordan du har tenkt underveis. Kanskje har du oppdaget noe nytt som viste seg å være relatert til problemet? Kanskje har noe annet falt på plass av seg selv fordi det viste seg at hadde med saken å gjøre? Trenger du hjelp underveis kan du selvsagt snakke med Ellen.

Evalueringen i praksis: For å få til evalueringen vil Ellen måtte se den før og etter treningsperioden. Dette kan gjøres på flere måter avhengig av hvor man bor og hvilke muligheter man har. Akkurat som den praktiske prøven vil man kunne gjøre dette på en treningshelg, i forbindelse med en prøvedag, privatleksjon eller video.
Modul 1-5 målsetning; å kunne trene hester (summasumarum)...:
  • For å trene en hest må man først finne ut hva man vil at den skal kunne.
  • Så legger man en plan for hvordan man skal oppnå dette.
  • Planen må justeres etter hvordan hesten reagerer på treningen, i tillegg til at man ofte finner andre ting som man må jobbe med for å løse oppgaven (helmål og delmål).
  • Så må man kunne se når man har oppnådd det man ville, og da må man lage seg nye mål.

Sertifiseringen: Etter at du har fått godkjent den praktiske prøven, samt treningen av de tre hestene, får du sertifisering som hestetrener.
Du får et diplom, og navnet ditt vil føres opp på skolesidens liste over sertifiserte trenere. Dersom du tillater det vil det også stå kontaktinformasjon til deg på disse sidene slik at folk som ønsker å komme i kontakt med en godkjent trener skal kunne finne deg.
Videreutdannelse
Videreutdannelse; instruktør - lange tøyler - ridning
Etter at du har fått godkjent på de første 5 modulene og blitt sertifisert som hestetrener, kan du gå videre i utdannelsen.
Mer informasjon om dette kommer etterhvert.